Třídenní přechod Jizerek 2020: 56 km a spousta zábavy!

I přes složitou situaci v souvislosti s pandemií Covid – 19 se 13 členů SK pražských hasičů zúčastnilo ve dnech 2. – 4. 10. 2020 třídenního poměrně náročného přechodu Jizerských hor.

1.den:

Odjezd autobusem byl v brzkých ranních hodinách z Černého Mostu a vzhledem k setkáním některých členů i po několika měsících panovala od začátku skvělá a přátelská nálada. Pohorky, batůžky, pálenky a jiné destiláty nechyběly.

Trasa začínala v Bedřichově, kde na účastníky už čekal největší znalec tamního prostředí Tonda Kacbal. Přes vyhlášenou Šámalovu chatu, kde proběhl vydatný oběd a první ochutnávka piva, se skupina postupně přes Hřebínek a Hejnici prošlapala až k Bártlově boudě do Bílého potoka. Krásných cca 18 kilometrů chůze v partě skvělých lidí a sportovců si žádalo pořádný večer a ubytování, což Bártlova chata více než naplnila. V průběhu večera se ke skupině přidali dva opozdilci Lenka Krejníková a Víťa Valenta a tak kromě indisponovaného Milana Pacíka byla expedice v plném počtu. Večerní sezení se neslo ve velmi živé diskuzi mezi předsedou sportovního klubu Jiřím Musilem a jedním z nejnovějších členů sportovního klubu Jiřím Hoškem v souvislosti s přísně nastavenými podmínkami pro životosprávu pro členy klubu.  Této diskuzi sekundoval neomylný vrchní, který si na první potkání dokázal zapamatovat jména všech 13 osob výpravy.

2.den:

Druhý den ráno nás bohužel musela opustit, alespoň pro tu sportovní část dne, Martina Tejnorová, které se ozvaly vazy v koleni. Naše cesta z Bartlovy boudy směřovala okolo vodopádů Černého potoka, přes Frýdlantské cimbuří, Petrovy kameny, dále Pavlovou cestou okolo Smědavské hory přes vrchol Jizery do Smědavy a výlet jsme ukončili cestou přes rašeliniště v osadě Jizerka a ubytovali se v „Hospodě na Jizerce“. Den to byl dlouhý a náročný a tomu odpovídalo i zdolaných 23 kilometrů s převýšením bezmála 1800 metrů. V průběhu dne se k nám navíc přidali Pavel Zavřel se svými dětmi, kteří se raději zase brzy odpojili a atmosféru vyšperkovala účast Petra Tatíčka, který nás svými pověstnými zkratkami protáhl místními luhy a háji, což se neobešlo bez pádů, bažin a akčních lesních cest. Na Smědavě nás zahřál výborný smědavský boršť, za který si místní podnikatelé nechali pořádně zaplatit, a samozřejmě nechybělo zasloužené pivo. V dobré náladě nás udržovali po celý den Verči Klášterkové dobroty. V hospodě na Jizerce se stejně jako v předešlém dni sedělo až do pozdních nočních hodin, jenom s tím rozdílem, že na některé z nás dolehla značná únava z našlapaných kilometrů. Do „varu“ nás tak opět dostala až místní servírka, která si s nikým nebrala servítky a také neúnavný Petr Tatíček, který se ještě v nočních hodinách vydal na cestu zpět domů.

3.den:

Poslední den začal vydatnou snídaní a výšlapem na blízký Bukovec. Poté už jsme volnějším tempem sestupovali do Harrachova a po zhruba 15 kilometrové příjemné procházce zakotvili v místní sklárně a pivovaru. Po bohaté hostině plné buřtů na pivu, hermelínů, borůvkových knedlíků a dalších pochutin vč. místního lahodného piva jsme se přemístili do obchodu se sklem, ve kterém jsme provětrali naše peněženky a nakoupili drahým polovičkám nějaký ten dárek, když nás celý tři dny neviděli. Pak už zbývalo dostat se k nádraží. Někteří toho měli ještě málo a tak si cestou zpestřili den jízdami na bobové dráze. Výlet to byl fenomenální, plný zábavy a bude dlouho na co vzpomínat. Všem je potřeba poděkovat za účast, zejména těm co se podíleli na organizaci! Květě Valentové pak za skvěle vybranou a několikrát pozměněnou trasu.

Seznam účastníků :

  1. Jiří Musil
  2. Pavel Vojtík
  3. Květa Valentová
  4. Veronika Klášterková
  5. Vít Valenta
  6. Zuzana Macková
  7. Martina Tejnorová
  8. Lenka Krejníková
  9. Hanka Lukasová
  10. Jiří Hošek
  11. Jiří Klášterka
  12. Jiří Janovský
  13. Petr Lukáš

 

Fotogalerie:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *